Intro og film-aften d. 6. november 2003

Situationistiske dokumenter

"I'm proud you call us gangsters, nevertheless you are wrong. We are
worse, we are Situationists"
Jacqueline de Jong i Situationist Times, nr. 1, 1962

Torsdag d. 2. oktober åbner udstillingen Situationistiske Dokumenter
Det Fri Universitet i København. Reception kl. 19 - 20. Kl. 20 - 21.30
vises filmen La Dialectique peut-elle casser des Briques (Can
dialectics break bricks?)
, en revolutionær karatefilm skabt af René
Viénet i 1973.

Udstillingen præsenterer materiale fra Jacqueline de Jong, J. V. Martin, Gordon Fazakerley og Peter Laugesen. Vi har spurgt efter og indsamlet materiale som på den ene eller anden måde berører eller fortolker deres engagement i den situationistiske bevægelse. Vi behandler dette materiale som dokumenter, som materielle udtryk for en diffus social bevægelse udspændt mellem den revolutionære kunst og den revolutionære politik. Og dette uanset om der er tale om maleri, tryksager, hjemmesko, tekst eller andet. Udstillingen gør ikke noget forsøg på at konstruere et overordnet mønster eller fremstille en entydig udlægning af historien. Dog har det forekommet os mere interessant at tale med personer som virkede i periferien af den situationistiske bevægelse end at tale med dem i 'Centralkomitéen'. I udstillingen indgår også nogle dokumenter vi selv har fremstillet samt en samling publikationer fra den situationistiske bevægelse - se bogliste >>>

Jacqueline de Jong kom ind i Situationistisk Internationale omkring 1960 som en ung maler, for siden at blive ekskluderet i 1962. Hun var medunderskriver af manifestet fra den 2. Situationistiske Internationale i 1962 og begyndte på samme tid at udgive og redigere
tidsskriftet The Situationist Times.

J.V. Martin var maler og bosat i Randers. Han blev medlem af den Situationistiske Internationale omkring 1960 gennem Jørgen Nash. Martin redigerede fra 1962 det dansksprogede tidsskrift Situationistisk Revolution og arrangerede flere 'kollektive manifestationer af den Situationistiske Internationale' i Danmark bla. udstillingen 'Destruktion af RSG#6' i Odense i 1963. Han forblev medlem af SI efter bruddet i 1962 og indtil dens opløsning i 1972. Han døde i 1993.

Gordon Fazakerley er maler og medunderskriver af manifestet fra den 2. Situationistiske Internationale i 1962. Han medvirkede sammen med Nash o.a. ved opbygningen af kunstnerkolonien Drakabygget i begyndelsen af 1960erne, udgav bogen 'Drawings, Poems' på forlaget Bauhaus Situationiste og deltog i udstillingen Seven Rebels sammen med de Jong, Nash, Thorsen o.a. i Odense i 1962.

Peter Laugesen henvendte sig i 1962 på J.V. Martins gård i Randers, og blev således medlem af Situationistisk Internationale. Var flere gange i Paris for at deltage i de debat og drikke-sessioner som foregik løbende i Debord og Bernsteins lejlighed. Blev eksluderet i 1963 da han valgte at forsvare en tekst af Attila Kotanyi, som ikke faldt i god jord i SI's centralkomité hvilket førte til at de begge blev smidt ud af SI.

I forbindelse med udstillingen udgiver vi tre nye hæfter: DFUK#7: Tekster fra Situationistisk Internationale, DFUK#8: Howard Slater: Uenighed gør stærk - noter om skandinavisk situationisme og DFUK#9: Mikkel Bolt: Situationistisk Danmarkskort.

Udstillingen er åben efter aftale og i forbindelse med kommende arrangementer. Ring 3537 0447 og lav en aftale.

Kom og se.

Henriette Heise og Jakob Jakobsen


Tak til alle involverede samt CDB som har betalt oversættelse og trykning af Howards tekst.

 

Gå til forsiden
Gå til den forrige side