The ABZ of the Copenhagen Free University

DET FRI UNIVERSITET I KØBENHAVN ABZ


BEVÆGELSER

Black Mountain College, New Experimental College, Drakabygget, the Spontaneous University, New York Free University, London Anti-University, Berlin Kriticher Universität, Detroit Artists' Workshops.

UTILPAS BEVIDSTHED

En motor som kører i bagrunden.

BEGÆR

De nævnte aldrig at dét at lære kunne dreje sig om et 'begær efter'. Nej. De lod det ligge så vi ikke indså hvad vores begær kunne være før det var for sent, før vi begærede jobbet og blev følelsesmæssigt forbundet med det.

SUBJEKTIVITET

Bliv til en, bliv til mange. Jeg og jeg.

MASSEINTELLEKTUALITET

På Det Fri Universitet i København har vi indledt en diskussion af hvad og hvem der definerer viden i dag og af forholdet mellem viden og liv. I vores arbejde tager vi udgangspunkt i den overbevisning at viden er social og at alle former for menneskelig aktivitet indeholder et niveau af viden. Som Antonio Gramsci skrev i sine fængselsoptegnelser i 1932: "Alle er intellektuelle […] men ikke alle mennesker fungerer som intellektuelle i samfundet."

PROTEST

Protestér og forsvind.

REJSEFÆLLER

Det Fri Universitet i København er en interessesfære som udspringer af det materielle liv vi oplever. Vi er altid allerede politiserede før ethvert borgerskab. Vores perspektiv er lokalt og globalt, og vi er på udkig efter rejsefæller rundt om hjørnet og rundt på kloden.

ROD

Tirsdag den 20. november 2001 fandt et folketingsvalg sted i Danmark og det som materialiserede sig var en naturlig konsekvens af et årti med almindelig accepteret xenofobi og racisme i det danske samfund: en regering baseret på støtte fra det yderste højre er nu en realitet. Denne misére stiller endnu flere krav til udviklingen af uafhængige institutioner og nye former for politisk sprog i kulturen.

UØKONOMISK ADFÆRD

En bestræbelse efter at forbruge tid udenfor den kapitalistiske produktion - ved at løbe op af den nedadgående rulletrappe, ved at vandre formålsløst omkring i nabolaget, ved at sove hele dagen, ved dagdrømmeri, osv. osv. Dette er ikke fritid - fritid er en del af den produktive adfærds kredsløb - dette er strålende spild.

NETVÆRKER

'And I will do' er næsten et fuldt funktionsdygtigt distributionsnetværk for kvindelige filmskabere i Europa. Det er et korrespondance video-projekt, ligesom en udsending fra en anden by. Hvis du er en kvindelig filmskaber, som gerne vil se andre kvindelige filmskaberes arbejder, kan du nu. Hvis du sender mig en god kopi af din video vil jeg indspille den på et opsamlingsbånd med 10 andre videoer. Alle medvirkende på båndet vil modtage en kopi. Url: www.andiwilldo.net

PENGE

Al magt til duften af brændte penge.

SKIBAKKE

Lad os åbne en skibakke mellem passion og logik.

UFØRE

Den afgørende kamp er kampen i uføret. Der findes ikke nogen direkte rute; vejen viser sig når vi bevæger os igennem uføret af forvirrede morgener, neurotiske sociale forhold, uigennemtrængeligt bureaukrati, mental dødvægt, mangel på penge ved kassen i supermarkedet. Som Marx skrev: "Revolutionen, som her ikke finder sin afslutning, men sin organisatoriske begyndelse, er ikke nogen kortvarig revolution".

VÆRDI

Vi besluttede at åbne et universitet da vi er interesseret i at blande os i de processer som gælder værdisætning af viden i samfundet. Et universitet fungerer lidt som en bank; det garanterer et værdisystem. Vi opstiller garantier for en lang række personlige, improviserede og politiserede former for viden som vi har kendskab til, og som vi gerne vil være med til at udvikle og gøre eksplicit sociale og skabe fællesskaber omkring.

OVERSKUD

Den kunstneriske udvikling har aldrig været resultater af kunstnerisk kritik og kvalitativ udvælgelse, men af kvantitativ overflod. Derfor er al kunstnerisk censur, ligegyldig hvor fin den end måtte være, hæmmende for kunstudviklingen.

EXODUS

(Klik og lyt til et Bob Collins groove)

GENNEMSIGTIG BETON

Al magt til gennemsigtig beton.

SØVN

Det Fri Universitet er et kunstnerdrevet initiativ engageret i at udvikle kritisk bevidsthed og poetisk sprog. Vi accepterer ikke den såkaldte ny vidensøkonomi som den formende forståelse af viden. Vi arbejder med vidensformer som er flygtige, flydende, skizofrene, forsvindende svage, kompromisløst subjektive, uøkonomiske, antikapitalistiske, fremstillet i køkkenet, fremstillet i søvne eller opstået under en fælles udflugt - kollektivt.

FORSKNING

Vi sidder begge ved bordet med vores hænder under vores ben mens vi venter på at maden skal blive serveret. Jeg er ikke sikker på om jeg skal sige noget; hun begynder så at tale og pege på ting i reolen, men jeg ved ikke om det er et udtryk eller et ord. Jeg forsøger at kopiere det hun siger, men det er svært at følge med. Jeg siger et par ting, men indser senere at det var et spørgsmål, ikke et ord. Jeg tænker på hvordan det mon ville være at lære dansk af hende og så tænker jeg over hvilken skuffelse jeg må være for hende, da jeg som en voksen ikke kan svare på hendes spørgsmål. Jeg er ikke sikker på om hun ville være med på at undervise mig, hvis jeg end ikke er i stand til at have en ordveksling med hende nu da hun er indstillet på det.

KUNST

Kære det Fri Universitet i København

Så jeres udstilling i Wien og sympatiserede med det projekt som i skitserede på jeres flyveblade. Fortsæt det gode arbejde! Jeg skriver på en afhandling om Sartre og blandt andet argumenterer jeg for hans litterære arbejders potentielle radikalt frigørende natur. Det er vigtigt at den venstreorienterede æstetiske teori og produktion kommer ud over at betragte kunst som et udtryk for borgerlig ideologi (og således kapitalisme). Den må anses for at have væsentlige frigørende kvaliteter.

Hvad synes sådan nogle som jer om moderne jazz?

Venlig hilsen Sam

DAGLIGLIV

Vores arbejde er sædvanligvis tæt knyttet til det liv vi lever. Det Fri Universitet i København virker rent faktisk indenfor rammerne af vores lejlighed og husholdningsøkonomi. Det Fri Universitet har ingen marmorsøjler og ingen spektakulær arkitektur, men har alt det rod og de uregelmæssigheder som et sted hvor mennesker bor.

SAMFUNDSBORGER

Hvad nu hvis man ikke føler sig som en fornuftig borger? Hvad nu hvis ens sprog ikke giver mening i offentligheden?

EXODUS

Den aktive afvisning af kapitalismens sociale forhold; en evakuering af dens grundlag og opbygningen af et alternativ. Ikke en direkte opposition eller negering, men en omgående evakuering.

SITCOMS

 

SELV-INSTITUTION

Modellen for det Fri Universitet er en vi har taget op og bearbejdet, og den bygger på direkte umedieret udveksling af viden mellem mennesker som middel for social forandring. Det er vores håb at du i stedet for at drømme om det Fri Universitet i København eller London Anti-Universitet eller det Fri Universitet i New York eller det Spontane Universitet tager hen hvor du bor og etablerer dit eget universitet som bygger på den viden som findes i dit netværk.

VANVID

Vanviddets sprog er ordenes evindelige gliden over i handlinger indtil det punkt, hvor ord er ren handling.

FREMSKRIDT

I en biografi om den svenske kunstner Karin Larsson (1859-1928) bliver det, samtidig med en opremsning af hendes kunstværker i traditionel forstand, nævnt, at hun fandt på at sætte gryden med kartofler direkte på bordet! Forstået på den måde at hun altså ikke hældte kartoflerne over i en skål, men lod dem blive i gryden. Det var en af Larssons tjenestepiger, der fortalte det til forfatteren af biografien, og for tjenestepigen var det en tankevækkende handling. Hvor helt igennem praktisk dermed at reducere mængden af ting der skulle vaskes op. Ja, ikke nok med det, kartoflerne bevarede dermed deres temperatur, i modsætning til hvis de var blevet hældt over i en kold skål - man kunne selvfølgelig vælge at varme skålen først, men det ville jo også være arbejdskrævende. Med et snuptag bliver gryden sat på bordet og med ét forenkles en arbejdsproces. Et lille snuptag for Larssons - et stort snuptag for menneskeheden. Nå ja, det var vel set før, men åbenbart ikke i en sådan udstrækning at det ikke kunne vække forundring i en lille svensk by.

ARKITEKTUR

At bo på det Fri Universitet - en beretning fra en gæst:

Mit værelse er bygget på sådan en måde at der både er en dør som fører direkte ud på trappen og en anden skydedør som udgør entreen til boligen. Man kan være her, men føle sig temmelig adskilt fra resten af lejligheden. Man kan også komme og gå uden at nogen ville bemærke det (ikke fordi jeg gør det). Jeg foretrækker at holde skydedøren åben, så jeg kan høre hvad der foregår i resten af lejligheden og lugte madlavningen. Det er svært at sige hvor meget jeg slipper ud, men der er helt afgjort et sted hvor vi alle mødes, og jeg kan godt lide det når nogen stikker hovedet ind af døren.

SPROG

Vores liv i sproget er som en vandring i forurenet luft.

TALEHANDLING

Det var en simpel social handling at sige 'Lad os åbne et universitet' og da vi åbnede det Fri Universitet kom der umiddelbart en masse diskursive kræfter i bevægelse i og omkring denne selv-institution.

MANIFEST

I dag bliver der fremstillet tonsvis af manifester som promoverer alle slags ready-made subjektiviteter der ønsker at regere. Vores intention er at skabe en magt som afviser at regere.

 

Tak til Emma Hedditch, Anthony Davies, Ian Trowell, Howard Slater, Johnny Spencer, Asger Jorn and David Cooper, Henriette Heise og Jakob Jakobsen.

Sidst opdateret: Okt 2003

 Gå tilbage til forrige side